Wanneer is ergotherapie Delft nodig?

Naarmate je ouder wordt komt het meestal voor dat je steeds meer moeite krijgt met het uitvoeren van dagelijkse taken. Je kunt hierbij denken aan wassen, koken en schoonmaken. De was kan erg zwaar worden waardoor je verschillende lichamelijke klachten kan krijgen. Koken kan ook erg lastig worden omdat je veel last hebt van zware pannen en dergelijke kookmiddelen. Schoonmaken is meestal helemaal zwaar, in de meeste gevallen kunt je daar thuiszorg voor krijgen. Er komen dan interieurverzorgsters die er voor zorgen dat je een schoon huis hebt en hier zelf minder aandacht aan hoeft te besteden. Maar hoe wie kan je verder helpen bij de bovenstaande dingen? Daar is de ergotherapeut voor. Een ergotherapeut helpt mensen die zichzelf niet meer goed kunnen redden in huis en ook niet meer weten wat zij zelf nog wel kunnen doen. Een ergotherapeut vergroot de zelfredzaamheid en kan helpen bij het vinden van ontspanning en plezierige activiteiten.

Ergotherapie DelftWat is een ergotherapeut

Een ergotherapeut is een paramedicus. Het is dus geen arts of verpleger maar een paramedicus. Je kunt dit vergelijken met een fysiotherapeut. De ergotherapeut heeft minimaal een vierjarige hbo opleiding achter de rug. In deze opleiding wordt de therapeut helemaal klaar gestoomd om er voor te zorgen dat hij of zijn zo goed mogelijk de cliënten kan helpen. De ergotherapeut helpt de zelfredzaamheid te vergroten, helpt bij ontspannende activiteiten en helpt bij zingeving.

Hoe gaat een ergotherapeut te werk

Zoals hierboven al is gezegd vergroot de ergotherapeut de zelfredzaamheid van de cliënt. Als het gaat om zelfredzaamheid kun je denken aan activiteiten en taken zoals douchen, aan en uitkleden, eten, koken, huishoudelijke taken en mobiliteit. Dit zijn allemaal dingen waar mensen erg veel hinder aan kunne ondervinden. De ergotherapeut gaat in gesprek en maakt een analyse hoe je de dingen op dat moment doet. Vervolgens zal deze aan de slag gaan om naar oplossingen te kijken. Dit kunnen hulpmiddelen zijn maar dit kunnen ook tips zijn omtrent de houding. Een verkeerde manier van tillen of bukken kan voor veel problemen zorgen. Met koken kan het makkelijk zijn om lichtere pannen te kopen of de keuken iets aan te passen. De ergotherapeut kan ook helpen bij het zoeken en vinden naar ontspanning. Hierbij kun je denken aan hobby’s en sporten. Soms denk je dat deze dingen niet meer kunnen maar met een beetje aanpassing blijkt dit vaak alsnog te kunnen.